Földmunka

Építési munka, amely magában foglalja a talajásatást (kivonás), a szállítást és a talaj elhelyezést egy előre meghatározott helyre. A földmunka egyik fő eleme az ipari kivitelezési munkának, és a civil mérnöki kivitelezésnek.

Földmunka lehet nyílt vagy külszíni típusú (a föld felett), földalatti vagy víz alatti. A modern építőiparban a földmunka szinte teljesen gépesített, és nagyon hatékony eszközökkel végzik. Előzetes és kiegészítő feladatai közé tartozik a területek megtisztítása, alapozó földmunka, vízrendezés a vízelvezetés vagy felszíni vizek elvezetése által, vízelvezető rendszerek kialakítása, mélyépítés, ásatási falak (támasztás) megerősítése, és a talaj stabilizálása. Földmunkát a legtöbb helyen –így a Zöld út Kft-nél is-, elsősorban mechanikai, robbantási és vízgépészeti módszerekkel végzik.

Mechanikus ásatási módszerek, amelyet a legszélesebb körben használják, a talaj mozgatása kitermelő gépekkel és kombinált kitermelő-szállító gépekkel történik (beleértve a kotrógépek, marógépek, buldózerek, földgyalu, földgyalu-felvonók, rakodók és árokkotrók). A talaj nagyobb-jelentősebb távolságra való szállításához (a kitermeléstől a dömping helyéig), az úgynevezett közlekedési módszert alkalmazzák, ahol a talaj eltávolítását kitermelő gépek (főleg kotrók) végzik és a szállítást a vasút, közút, vagy szállítószalagok segítségével viszik véghez.

 

Ennél a pontnál érdemes megemlíteni, hogy megfelelően fejlett technológiája révén a Zöld út Kft. vasútépítésben is érdekelt.