Hanyi-Tiszasülyi árvíztározó

A Hanyi-Tiszasülyi árvízvédelmi tározó a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése program keretében létesítendő tározórendszer harmadik eleme, Jászkisér, Pély és Tiszasüly települések között épül meg.

A tározó 55,7 km2-en valósul meg, amelyhez 4,3 millió köbméter földből készített, 4,4 m magas, 25 km hosszúságú töltéseket alakítottak ki a szakemberek. Az elkészült műtárgy feltöltésével 247 millió köbméter víz befogadására lesz alkalmas. Ez a fajta vízrendezés a későbbi vízkárok megelőzésére, elhárítására vagy megszüntetésére irányuló térben és időben egységes, fontos mezőgazdasági és műszaki tevékenység.

Az említett tározótöltés 3,55 km-es szakaszának földműépítési munkáit a Zöld út Kft. végezte egészen az előkészítő földmunkáktól kezdve az alakító és befejező munkákig. A szerződés részét képezte az úgynevezett A11 és A12 anyagnyerő helyek művelése, melyekből a tározótöltés építéséhez 438.000 m3 földanyagot szállítottunk be. Az anyagnyerő helyek rekultivációja szintén feladatunkat képezte, ahol közel 44 ha-nyi területen végeztünk tereprendezési munkákat.

 

Mindez nagy lehetőséget kínált a magyar mélyépítési-vízépítési szakmának, hogy megmutathassa tudását és felkészültségét, valamint használatba helyezhesse a legújabb technikai-technológiai fejlesztéseket.