Gát

A gátak elsődleges célja általában, hogy megtartsák a vizet, így megakadályozva a víz vagy földalatti patakok áramlását földterületekre, régiókra.

Vízenergiát és a szivattyús-tároló vízenergiát gyakran együtt használják a gátak villamos energia előállításra. A gátat arra is fel lehet használni, hogy a vizet tárolja, vagy el lehessen egyenletesen oszlatni különböző helyszínek között.

 

A Zöld út Kft. gátépítésben és vízrendezésben is érdekelt.

 

  

Vízerő kihasználása

Energiatermelés céljából valamely vízfolyás szelvényét a vízi erejének kihasználására gáttal részben vagy egészben elzárják. Ezáltal a vízet az üzemvízcsatornába terelik. E csatornában áramlik a víz a turbinákhoz.

 

Völgyzáró gátak  

A hegyek között nagy gátakkal egész völgyeket zárnak el. A téli csapadékból nagy mennyiségeket raktároznak el a szárazabb időkre (a száraz évszakokra).

Felhasználási formák:

  • § völgyzáró gátak

Folyók csatornázása 

A folyók vizét gátakkal felduzzasztják, hogy a hajózás részére nagyobb vízmélységet biztosítsanak. Felhasználási formák:

  • § Hajózási csatornák

 

 

Folyók szabályozása 

Öntözőcsatornák 

Vízfolyások, patakok medrébe gátat építenek, és ezáltal a vizet öntözőcsatornákba kényszerítik. Vannak szilárd és mozgógátak. A szilárd gátak kőből vagy fából készülhetnek és állandóan a mederben maradnak. Ha a gát koronája az eredeti vízszint alatt marad, akkor fenékgátnak nevezik. Ha pedig a gát magasabb, az eredeti természetes vízszintnél, bukógátnak hívják. A folyók fattyúágaita szabályozásnál keresztgátakkal (többnyire egyszerű földgátakkal zárják el)